srijeda, 8. travnja 2015.

ŠTA JE INTERNET

Internet je svjetska odnosno globalna računalna mreža koja povezuje mnoga računala  i druge računalne mreže (akademske, poslovne, vladine) u jednu cjelinu s namjerom razmjene podataka i korištenja raznih sadržaja, usluga i servisa kao štu su www, elektronička pošta i slični.
Najbolja stvar što se tiče Interneta je ta da ga nitko ne posjeduje. Internet još nazivaju i mrežom svih mreža, odnosno skupom globalnih mreža, velikih i malih. Te mreže se povezuju zajedno na mnogo različitih načina tako da čine jednu cjelinu koju znamo pod nazivom Internet.
U stvari, samo ime potječe od ideje međusobno povezanih mreža – eng. interconnected networks, tj. međusobno povezane mreže. Internet je nastao sredinom 60-ih godina razvojem sredstava komuniciranja i kao nuspojava hladnoga rata. Računala koja su spojena na Internet mogu biti međusobno povezana žičnim i bežičnim putem.
Od svog početka u 1969. godine, Internet je narastao od četiri sustava računala na desetke milijuna povezanih računala. Međutim, samo zato što nitko ne posjeduje Internet, to ne znači da se on ne prati i održava na različite načine.
Internet Society je neprofitna skupina osnovana 1992. godine koja nadgleda formiranje politike i protokola koji definiraju način na koji koristimo Internet. Kada se povežemo na Internet naše računalo postaje dio mreže našeg pružatelja internetskih usluga (eng. ISP – Internet Service Provider), a ta mreža je dio neke druge veće mreže.
Najzanimljivija stvar ovdje je da ne postoji glavno upravljanje mrežom. Umjesto toga postoji nekoliko mreža visoke razine koja su međusobno povezana preko IXP točaka. Internet exchange točka (IX ili IXP) je fizička infrastruktura kroz koju davatelji internetskih usluga razmjenjuju međusobno podatke između svojih mreža odnosno autonomnih sustava.

Nema komentara:

Objavi komentar